full-page

Checklist; Verzekeringen

di 11 juli 2017

Met de komst van je kindje veranderen ook de risico’s. Maar waar moet je opletten? Wat moet je doorgeven/uitzoeken? Ontbreekt er iets? Neem voor alle zekerheid aan de hand van deze checklist goed je verzekeringen door en laat je kind na de geboorte direct bijschrijven.

 • Aansprakelijkheidsverzekering
  Bij een aansprakelijkheidsverzekering worden premie en dekking onder meer bepaald door de samenstelling van je gezin. Schrijf je kind dus bij op deze verzekering, zodra het geboren is.

 • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
  Ben je ondernemer/zelfstandige? Dan betekent geen werk, geen inkomen. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering zorgt voor inkomsten wanneer je door een ongeluk of ziekte onverhoopt uitvalt. Een hele zorg minder voor jou en je gezin.

 • Inboedelverzekering
  Ga met al die nieuwe spulletjes voor je baby ook na, of het verzekerde bedrag van je inboedelverzekering bijvoorbeeld nog klopt, of verhoogd moet worden. Neem hiervoor contact op met je tussenpersoon, of regel het zelf rechtstreeks bij je verzekeraar.

 • Overlijdensrisicoverzekering
  Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor, dat je nabestaanden niet in de kou komen te staan. Dat er voor je gezin genoeg geld is om te wonen, te leven en studeren. Het is dan ook het overwegen waard, om een dergelijke verzekering af te sluiten. Een overlijdensrisicoverzekering wordt in één keer uitgekeerd. Omdat de overlijdensrisicoverzekering gaat om de financiële gevolgen van het overlijden van de verzekerde, hoef je je pasgeborene niet aan te melden.

 • Pensioen
  Pensioen opbouwen doe je nu. Of ben je daar eigenlijk nog niet mee bezig? Met een gezin, met de zorg voor een kind, is het een geruststellende gedachte als je kunt rekenen op een gezonde financiële toekomst, op zekerheden. Wat zijn de gevolgen, bijvoorbeeld, als jij of je partner minder wil gaan werken? Op www.mijnpensioenoverzicht.nl zie je hoe je er nu voor staat. En met het stappenplan van WomenInc (ook gewoon door mannen te gebruiken, trouwens) weet je wat je kunt doen, om er later warmpjes bij te zitten.

 • Rechtsbijstandverzekering
  De premie van je rechtsbijstandverzekering hangt mede af van de samenstelling van je gezin. Geef de geboorte van je kind dus altijd aan je verzekeraar door.

 • Reisverzekering
  Wil je tijdens je zwangerschap met het vliegtuig mee? Dat kan tot 35 weken. Let op: bij sommige luchtvaartmaatschappijen ligt die grens anders. Vraag ernaar, wanneer je je boeking doet. Controleer voor iedere reis de dekking van ziektekosten bij verblijf in het buitenland en zorg ervoor, dat je op je vlucht een recente zwangerschapsverklaring bij je hebt, waar de uitgerekende datum op staat. Check ook je reis-/annuleringsverzekering of deze het cancelen van je vlucht bij gezondheidsklachten dekt. Reist je kind na de geboorte met je mee? Dan moet het ook op de polis komen te staan.

 • Sparen voor je kind
  Met sparen voor je kind kun je niet vroeg genoeg beginnen. Want met een klein bedrag per maand heb je dan alle tijd om aan het eind van de rit een aardige som over te houden voor je kind. Er zijn verschillende spaarvormen. Vraag er bij je bank of verzekeraar naar.

 • Uitvaartverzekering
  De ene uitvaartverzekering is de andere niet. Bij sommige is je kind na aanmelding gratis meeverzekerd, bij andere wordt wel premie berekend. Vraag het aan je tussenpersoon of regel het rechtstreeks met je verzekeraar.

 • Zorgverzekering
  Net als volwassenen zijn baby’s en kinderen in Nederland verplicht verzekerd voor zorgkosten. Voor kinderen geldt, dat zij tot hun 18e gratis zijn meeverzekerd. Wel is het belangrijk, dat je je kind binnen vier maanden bijschrijft op je verzekering. Jonge kinderen zijn nu eenmaal kwetsbaar en bezoekjes aan de huisarts komen vaker voor, dan je nu misschien zou denken. Denk er ook aan, om ieder jaar opnieuw te bekijken of je zorgverzekering nog bij jou en je gezin past. Is dat niet (meer) het geval, dan kun je steeds per 1 januari overstappen.