full-page

Checklist Werk en Ouderschap

ma 31 juli 2017

 

Ga je werk en zorg combineren? Deze checklist is er voor moeders én vaders! 

Werken als je zwanger bent

  • Er zijn wettelijke regels voor werktijden en werkomstandigheden tijdens de zwangerschap. Check deze en de FNV app over werk en zwangerschap! Zeker als je in nacht- of ploegendiensten werkt, een stressvolle baan hebt of tijdens je werk in aanraking kan komen met gevaarlijke stoffen of straling.
  • Voor zwangerschapsonderzoek bij de dokter of verloskundige hoef je geen vakantie-uren op te nemen. Dit geldt als bijzonder verlof en is bij wet geregeld.
  • Volgens de wet mag je niet zomaar ontslagen worden als je zwanger bent. Ook mag je zwangerschap geen rol spelen bij sollicitaties.
  • Meld je zwangerschap op tijd aan je werkgever, maar uiterlijk 3 weken voor je met zwangerschapsverlof wilt.
  • Zelfstandig ondernemer en zwanger? Vraag een zwangerschaps- en bevallingsuitkering via het UWV aan!

Verlof opnemen: je rechten!

Wil je je kraamtijd verlengen? Wil je langere tijd minder werken? Heb je de zorg voor een ziek kind? Ben je van plan een lange reis te maken? Er zijn verschillende regels voor het opnemen van verlof. Sommige zijn wettelijk vastgelegd, andere, zoals het opnemen van onbetaald verlof, bespreek je met je werkgever. Kijk het na op de Verlofregelaar en in je eigen cao/arbeidsvoorwaarden!

(Tijdelijk) minder werk: Let op!

Minder werken, tijdelijk of niet, heeft niet alleen gevolgen voor je inkomen, maar ook voor je ziektekosten, vakantiedagen, toeslagen, pensioenopbouw etc. Zoek e.e.a. eerst uit, bijvoorbeeld op de websites van het NIBUD en WomenInc.

Mantelzorger? Bel Mezzo!

Werken terwijl je mantelzorger bent, kan zwaar zijn. Mezzo is de landelijke vereniging voor mantelzorgers. Speciaal voor werkende mantelzorgers en hun werkgevers is er ook het M-power platform, vol tips, inspiratie, tools en informatie.

Pensioen voor jezelf en je gezin!

Zorgen voor je kind doe je nu en in de toekomst. Bereid je voor, ook financieel. Het stappenplan van WomenInc helpt je op weg. Eerst weten hoe je er nu voorstaat? Op Mijnpensioenoverzicht kun je nakijken hoeveel pensioen je hebt opgebouwd, en bij wie.

Zorg voor je nabestaanden

Wat gebeurt er, als jij onverhoopt komt te overlijden? Als je nu pensioen opbouwt, dan hebben je partner en kind(-eren) direct na je overlijden waarschijnlijk recht op nabestaanden- en wezenpensioen. Daarvoor hoef je niet de pensioenleeftijd te hebben bereikt. Check Mijnpensioenoverzicht ook hoeveel je partner en kind(-eren) krijgen als jij zou overlijden.