In Nederland gaan er 815.000 kinderen naar de kinderopvang waar ze door 95.500 professionals begeleidt worden in hun ontwikkeling. 815.000 Kinderen die elke dag met elkaar mogen spelen en van elkaar leren onder de bezielende leiding van professionals die ervoor geleerd hebben om op pedagogische wijze met kinderen om te gaan en te ondersteunen waar nodig in hun spel en hun ontwikkeling. Het is daarom terecht dat ouders dit waarderen met een 8,3 voor de kinderopvang, een 7,7 voor de BSO en een XX voor de gastouderopvang volgens het SCP onderzoek ‘Kijk op Kinderopvang’ uit 2018. Mooie cijfers! Iets op trots op te zijn.
Het woord ‘Kinderopvang’ doet er echter geen recht aan. Het is zoveel meer dan alleen opvang. Het is een plek waar kinderen spelend leren, van de Nederlandse taal en sociale vaardigheden tot de fijne motoriek en wachten op je beurt. Het is een plek waar kinderen vrienden leren maken, uitgedaagd worden, nieuwe ervaringen opdoen en originele activiteiten mogen doen, van sport, spel, cultuur en de altijd waanzinnige modderdag. En toch blijven wij dit ‘opvang’ noemen. Het is geen opvang meer.
Het is een plek waar kinderen zich mogen ontwikkelen en tegelijkertijd ouders ervan uit mogen gaan dat hun kinderen op een fijne plek zitten. En ook zij ontwikkelen zich elke dag op hun werk of studie. Ouders bieden hun kinderen het beste wat er is door zelf te werken en daarmee financieel voor hun kinderen te zorgen en hun eigen zelfstandigheid en ontwikkeling. En door hun kinderen een plek te gunnen waar ze mogen spelen, leren en ontdekken, vaak meer dan thuis geboden kan worden.
Dus waarom hebben wij het dan over ‘opvang’? Het is een voor zowel ouders als kinderen een plek waarbij ontwikkeling voorop staat. Laten we met elkaar ervoor kiezen om de ontwikkeling centraal te stellen en niet de opvang door het woord opvang overboord te gooien en het over kindontwikkeling te hebben. ‘Mijn kind gaat naar de KOO, de Kind Ontwikkeling Organisatie.’ Ja het zal even wennen zijn. Maar we hebben het ook niet meer over het vaderverlof, maar over het partnerverlof of het geboorteverlof. Dit moet ons toch lukken met elkaar! Wie doet er mee? Dan gaan wij er in Den Haag werk van maken!